Etusivu

Opetus

Lukujärjestys

Soitossa tarvittavaa

Hinnat

Opettajat

Inspiraatio iltapäivät

Yhteystiedot

inspis

 

Vapaa säestys

Improvisointi

Korvakuulolta soitto

Säveltäminen

Prima vista

 

Musiikki

Linkit

Oppilaiden sivu

Piano-asiaa

 

 

 

 

 

 

 

Säestäminen

         
 

Piano on säestyssoitin. Myös kitara, harmonikka ja kantele ovat säestyssoittimia. Tämä tarkoittaa, että; näillä soittimilla voidaan tuottaa melodian lisäksi sointuja (harmonia). Piano on kuin pieni orkesteri ja ehkä juuri siinä piilee pianon suosio.

Säestystaito on pianistille erittäin tärkeä taito, koska mitä onkaan yhteislaulu ilman säestystä? Pianisti voi säestää monin eri tavoin. Hän voi säestää nuoteista tai sointumerkkien pohjalta. Jos säestäjä ei soita laisinkan melodiaa ainoastaan sointupohjan, tätä kutsutaan komppaamiseksi. Kitaristien keskuudessa tämä säestysmuoto on suosittu.

Vapaa säestys

Vapaa säestys on luovan ilmaisun yhdistämistä muusikon perustaitojen hallintaan. Ruotsinkielinen nimitys "bruksklaver" eli käytännön piano on erittäin osuva nimitys, koska vapaa säestys on paljon muuta kuin pelkkää säestämistä. Toisalta nimitys vapaa säestys on instrumenttineutraali nimitys eikä rajaa muita säestyssoittimia pois vapaan säestyksen piiristä. Ehkä kaikkein paras nimitys asialle olisikin "vapaa soitto" tai "käytännön soitto".

Vapaan säestykseen kuuluu kaikki ei nuotinnettu musiikki. Vapaan säestyksen tarkoituksena onkin, että soittaja vapautuisi nuottisidonnaisuudesta. Kansankielellä sanottuna tämä tarkoittaa, että soittaja osaa soitella "omasta hatusta".

Vapaan säestyksen piiriin kuuluu korvakuulolta soitto ja sointumerkeistä soittaminen, komppaaminen ja improvisointi. Myös sovittaminen ja säveltäminen kuuluvat ainakin osittain vapaan säestyksen piiriin.

Musiikkikoulu Inspiraatiossa vapaa säestys ei ole erillinen oppiaine vaan vapaan säestyksen taidot=käytännön soittotaidot ovat tärkeä osa tavallista soittotuntia.

 

         
 


 

 

     
 

 

         
Musiikkikoulu Inspiraatio